מה ההבדל בין גידול הידרו, גידול אירופוני ואקוופוניקה?

גידול הידרו

לפני כמה ימים פגשתי חבר ותיק ויקר. הוא סיפר לי שהוא חושב להתחיל לגדל את הסלט שלו בעצמו, והוא אפילו החל לבדוק שיטות גידול יעילות בבית. הוא אמר שהוא קרא על גידול הידרו, על אירופוניקה ועל אקוופוניקה ועכשיו יש לו סלט בראש ולא בצלחת. אז התחלתי להסביר לו על ההבדלים וכך בדיוק נולדה הכתבה הזו. החלטתי לעשות סדר בין הידרופוניקה, אירופוניקה ואקוופוניקה ואני מבטיח לכם שבתום הכתבה אתם תדעו את ההבדלים בין כל אחת משיטות הגידול. אז בואו נתחיל…

הידרופוניקה, אירופוניקה ואקוופוניקה – אלטרנטיבות לחקלאות המסורתית

באופן כללי שלושת השיטות האלו התפתחו על מנת לשמש אלטרנטיבה לשיטת הגידול החקלאית המסורתית. המשותף לכל השיטות האלו הוא שניתן ליישם אותן בחללים פנימיים, לא חייבים לגדל בחוץ באוויר הפתוח. ובנוסף, בשיטות אלו אין צורך בקרקע או אדמה כדי לגדל את הצמחים וחומרי ההזנה מגיעים אל הצמחים דרך מים. עד כאן הדמיון בין שלושת השיטות, כעת בואו נדבר על ההבדלים.

גידול הידרופוני

עקרונות השיטה ההידרופונית

"הידרו" משמעו ביוונית מים. בשיטת הגידול ההידרופונית הצמחים גדלים במצעים או במדיומים שאינם בהכרח אדמה. זה יכול להיות מצע קוקוס, מצע חימר, מצע פרלייט ויש שמגדלים במצע מים מועשרים. הדשנים והחומרים המזינים יהיו על פי רוב במצב צבירה נוזלי והם יגיעו אל הצמחים דרך מים.

עקרונות השיטה האירופונית

"איירו" משמעו אוויר. בשיטת הגידול האירופונית הצמחים גדלים באוויר או בסביבה לחה של תמיסה מוחמצת. בשיטה זו הצמח בעצם תלוי בחלל והחומרים המזינים מרוססים על בסיס קבוע עם מים על הצמחים התלויים. בצורה כזו כל חלקי הצמחים מקבלים חמצן, חומרים מזינים, דשנים ומים בצורה מאוזנת ושווה.

עקרונות השיטה האקוופונית

אקווה בדומה למילה אקווריום והיא אכן קשורה לדגים. בשיטת הגידול האקוופונית מעורבים דגים ומים. אקוופוניקה היא למעשה פרקטיקת גידול שמבוססת על מיחזור וסימביוטיקה בין צמחים, דגים ומים. במקום דשן, יש את הפרשות הדגים הנחשבות למקור איכותי, אורגני וטבעי לתזונת צמחים, ובמקום מצע אדמה יש מים. הצמחים סופגים את ההפרשות של הדגים כאילו היה זה הדשן והמים ב"אקווריום" מטוהרים, ממוחזרים וחוזרים שוב לסביבת הגידול.

עגבניות בגידול הידרופוני

לכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה – באיזו שיטה לבחור?

אם גם אתם הרגשתם קצת כמו חבר שלי, מבולבלים-משהו, זה בסדר גמור. עכשיו אחרי שהסברנו מה ההבדלים בין כל שיטה ושיטה אתם בטח מבינים קצת יותר מה הם ההבדלים. וזה בדיוק הזמן לדבר קצת על היתרונות החסרונות של כל אחת מן השיטות וכיצד כדאי לבחור את השיטה המתאימה.

שיטות גידול המתאימות למתחילים

שיטות הגידול ההידרופוניות והאיירופוניות מתאימות לגננים בתחילת דרכם. הן פשוטות יותר ומהירות יותר. גם קל יותר להרכיב מערכות הידרופוניות ואיירופוניות בבית ובכלל. מאחר ובשיטות אלו אנחנו מוצאים מהמשוואה את הדגים, אז יש לנו פחות דאגות על הראש. יש פחות מדידות, פחות בקרה ויש פחות משתנים במשוואה. כאשר מוסיפים לסיפור דגים צריך לדאוג שהם לא ימותו (חס ושלום), יש חשיבות רבה יותר לבדיקות תכופות של איכות המים וכמויות החמצן.

גידול הידרופוני
עגבניות בגידול הידרופוני

שיטות גידול למתקדמים

אם יש לכם קצת ניסיון בגידולים הידרופוניים או איירופוניים, תוכלו בהחלט להתקדם לשיטת הגידול האקוופונית. בשיטה האקוופונית הענייניים הולכים יותר לאט מאחר ובתהליך הגידול הזה צריך להמתין עד להיווצרות של מעין קולוניה של בקטריות. קולוניה זו מווסתת את המים ואת הפסולת של הדגים. ללא ויסות חשוב זה פסולת הדגים עלולה להיות רעילה לדגים. לשיטה זו יש יתרונות אקולוגיים רבים. היא ממחזרת מים, פסולת של דגים והיא מייתרת את השימוש בדשנים וחומרי הדברה.

חקלאות בחללים פנימיים

בין אם בחרתם בשיטת גידול הידרו ובין אם בחרתם בשיטות הגידול האקוופוניות או האיירופוניות, תצטרכו ללמוד, לחקור ולהבין לעומק איך כל שיטה עובדת וכיצד יוצרים סביבת גידול מטפחת, מאוזנת ומניבה. היופי בכל השיטות האלו נעוץ בעובדה שניתן לגדל בעזרתן מגוון נרחב מאוד של גידולים בתוך חללים פנימיים, ללא כל צורך באדמה ותוך שליטה כמעט מוחלטת בתנאי סביבת הגידול. שיטות אלו הן אלטרנטיבות לשיטת החקלאות המסורתית, הן יעילות מאוד וגם אקולוגיות ונראה שבעתיד הקרוב נחשף לעוד שיטות גידול נוספות בחללים פנימיים.

About שחר לנדאו 22 Articles
שחר לנדאו עורך וכותב עבור מגזין בליפים.

Be the first to comment

Leave a Reply