על חשיבות דשן נוזלי בגידול עגבניות אורגניות

גידול הידרופוני

אנחנו הישראלים אוהבים עגבניות. הן עסיסיות, אדומות, יפות, סקסיות וקשה לדמיין את הסלט הישראלי ללא עגבניות. לפי נתונים שנאספו בשנת 2013 עולה כי הצריכה הממוצעת לנפש בישראל של עגבניות שרי (ההמצאה הישראלית, כן?) עומדת על כ-2.3 קילוגרמים ובכ-20.6 קילוגרמים של עגבניות רגילות. אבל לא רק אנחנו מתקשים לדמיין את חיינו ללא עגבניות, הן גם הירק הנחשב לחשוב ביותר במונחים של ייצור גם ברמה הבינלאומית. כך למשל, בשנת 2011 היקף הייצור העולמי של עגבניות עמד על כ-160 מיליון טונות, שזה כ-15 אחוזים מכלל ייצור הירקות העולמי. אך בשנים האחרונות חלה ירידה בצריכה העולמית של עגבניות ובמקביל חלה עליה בצריכת עגבניות אורגניות.

כי אם כבר עגבניות, אז שיהיו אורגניות

ככל המודעות לבריאותו של כדור הארץ גוברת, כך חלה עלייה בגידול ובצריכה של עגבניות אורגניות בהתאמה. עגבניות אורגניות נחשבות טעימות יותר, בריאות יותר, איכותיות יותר והן כמובן נחשבות לאקולוגיות יותר. ולמרות שבינתיים העגבניות האורגניות קצת יותר יקרות מעגבניות רגילות וכן מעגבניות שרי, יש עליה בצריכתן הן בישראל והן ברחבי העולם כולו.

הביקוש לעגבניות אורגניות גדל

עקב הביקוש ההולך וגדל לעגבניות אורגניות יותר ויותר חקלאים וגם גננים פרטיים מאמצים את עקרונות הגידול האורגני. אז אם גם אתם רוצים לגדל עגבניות אורגניות, כדאי מאוד שתקראו את המחקר הבא. הוא יעזור לכם לשפר את היבול, את משך תקופת הפריחה ואת איכות העגבניות.

גידול הידרו
עגבניות אורגניות

מחקר חדש על חשיבות דשן נוזלי בגידול עגבניות אורגניות

במחקר חוצה יבשות שנערך הן בקנדה והן בסין והובל על ידי דיוויד ל. ארט ביקשו החוקרים לבדוק באם ניתן לגדל עגבניות אורגניות בחממות בעזרת חומרי הזנה מוצקים בלבד כגון קומפוסט או שמא יש צורך בדשן נוזלי וחומרי הזנה נוזליים נוספים דוגמת ביו-סטימולנטים כדי להביא למקסימום יבול.

גידול עגבניות אורגניות דומה להכנת עוגה

החוקר דיוויד ל. ארט: "אפשר להמשיל גידול עגבניות אורגניות בחממות לתהליך של הכנת עוגה. צריך גם רכיבים מוצקים וגם רכיבים נוזליים כדי שזה יעבוד."

החומרים הנוזליים שאליהם מתייחס החוקר ארט הם דשנים ומאיצי גדילה נוזליים, שמספקים חומרים מזינים לעגבניות האורגניות. ולמרות שעל פי רוב דשן נוזלי יהיה קצת יותר יקר, גילו החוקרים כי הוא הכרחי ובטווח הארוך גם משתלם.

האם גידול עגבניות אורגניות עם קומפוסט מוצק בלבד אפשרי?

באמריקה הצפונית מגדלים עגבניות אורגניות בחממות. האם קומפוסט לבדו יכול להבטיח גדילה עקבית וממשוכת של עגבניות אורגניות?

החוקרים בדקו.

קומפוסט מיוצר מפסולת, צואת חזירים, כָּבוּל וביחד עם מגנזיום, אשלגן, סולפט וסידן הוא יכול להביא לפריחה של עגבניות אורגניות בחממות למשך חודש אחד בלבד. לאחר חודש נראו ליקויים תזונתיים, בעיות ברקמות הצמח ויבול דל, כך מצאו החוקרים. כדי שהעגבניות האורגניות יפרחו לאורך זמן, כלומר יותר מחודש, יש להוסיף חנקן.

עגבניות אורגניות
גידול אורגני

שילוב רכיבים מוצקים ורכיבים נוזליים הכרחיים לגידול עגבניות אורגניות

החוקרים מצאו, אפוא, כי כדי להנות מיבול יפה, מרשים וגדול לאורך זמן יש לשלב בין 50 אחוזי קומפוסט מוצק לבין דשן נוזלי בריכוז נמוך שמקורו בצמחים. החוקרים שמו דגש על שימוש בדשן נוזלי בריכוז נמוך מאחר והם בדקו דשנים נוזליים בריכוז גבוה וגילו שהם גורמים לריקבון מערכת השורשים ובסופו של יום מקטינים את היבול.
שילוב זה של 50% קומפוסט ודשן נוזלי בריכוז נמוך הניב, על פי החוקרים, יבול גדול וממושך ממש כמו זה שנצפה בגידול עגבניות אורגניות בשיטה ההידרופונית.

השלכות המחקר

למחקר הזה יש ערך רב עבור חקלאים וגננים אורגניים בכל רחבי העולם, גם בגלל תוצאותיו אך גם מאחר והוא בוצע במקביל בסין וגם בקנדה.
תודות למחקר הזה חקלאים אורגניים יודעים כי על מנת להנות מיבולי מרשימים וממושכים של עגבניות אורגניות הם חייבים לשלב בתמהיל חומרי ההזנה גם דשן נוזלי.

סיכום המחקר

החוקר דיוויד ל. ארט מסכם: "אני סבור שכאשר אנשים נכנסים לעולם החקלאות האורגנית הם עושים זאת בשל סיבות פילוסופיות וחשוב שידעו שמדובר באתגר. זה לא פשוט להיות חקלאי אורגני אבל זה בהחלט אפשרי". ולמרות שהמחקר הזה התרכז בגידול עגבניות אורגניות בחממות אפשר להכליל אותו גם על יבולי חממה אחרים כגון: פלפלים ומלפפונים.

About שחר לנדאו 22 Articles
שחר לנדאו עורך וכותב עבור מגזין בליפים.

Be the first to comment

Leave a Reply